Martin Klinker is directeur van Eurorisk Nederland en als beëdigd consultant actief in de zakelijke markt wat betreft bedrijfsmatige verzekeringen en risk management

Digitaal geld, ook wel cryptovaluta genoemd zoals Bitcoin en Ethereum, wordt door veel mensen gezien als het nieuwe goud. Het is geld in de vorm van een computercode. De virtuele munten zullen de financiële wereld hertekenen. Vooral de technologie die schuilgaat achter het digitale geld – de blockchain – barst van het potentieel. Die maakt het mogelijk financiële transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een derde partij. Goedkoper en sneller dus. Maar er wordt ook gewaarschuwd! Wie virtuele valuta aanschaft, moet bewust zijn van de risico’s. Er is geen toezicht en de koers fluctueert flink. Heeft de digitale munt een toekomstperspectief? Zal het de banken buitenspel zetten? De mening van ons panel.

MARTIN KLINKER De digitale munt zoals bitcoins en Ethereums, brengen veel risico’s met zich mee. Wanneer je de sleutel kwijtraakt, geen back-up hebt, ben je alles kwijt. Bitcoin-sleutels werken ook niet altijd. Er is geen toezichthouder en geen intermediair en je bent helemaal zelf verantwoordelijk. Wanneer je geld van de verkeerde stuurt, ben je alles kwijt. Om overzicht te krijgen heb je hardware wallet of software wallet nodig. Hierin staan je bitcoins opgeslagen waarmee je kunt handelen op de beurs. Maar de bitcoinbeurs heeft het grote gevaar van hacken in zich. Een groot risico dus. De digitale munt zal de banken niet buitenspel zetten naar mijn overtuiging. Blockchain technologie zal nimmer een integraal systeem zijn waar alle processen aan elkaar gekoppeld zijn. Ik zie wel blockchain platforms ontstaan waar verschillende partijen afspreken zaken met elkaar te digitaliseren om de samenwerking veiliger en inzichtelijker te maken.